Gyakran ismétlődő kérdések - 2023Mi ez az Amatőr Gokart Bajnokság?


HCK-OAGB:
A professzionális motorsport méregdrága. Aki viszont szeret versenyezni, annak a lehető legtartalmasabb élményt a bérgokartozás nyújthatja. Az Amatőr Gokart Bajnokság értük, miattuk és persze általuk létezik már 2001 óta. Az ország talán legerősebb amatőr gokartos mezőnye mindenki számára hatalmas kihívást jelent, a nagyszerű társaságnak köszönhetően pedig családias hangulatban zajlanak a futamok. Minden verseny más-más vonalvezetésű pályán kerül megrendezésre, teljes szervezéssel, és ésszerű szabályzattal az egyenlő esélyek jegyében. A versenyek testsúly alapján felosztott kategóriákban zajlanak

Most indulnék először, hogyan tudok jelentkezni, nevezni, mit kell tennem?


HCK-OAGB:
Bármilyen kérdésed van, az info@amatorgokart.hu címen választ kapsz rá. Ugyanezen a címen tudod leadni az előzetes nevezésed is. Ehhez a neved, a választott kategóriát, a verseny napjára tervezett 8 perces szabadedzések számát, és a bajnokságot (HCK vagy OAGB) kell megadnod. Fontos, hogy elolvasd a szabályzatot, és tisztában legyél az ott leírtakkal. Az előzetes jelentkezés ennyiből áll, minden mást a helyszínen intézünk, a verseny napján. Ekkor kell befizetni a nevezési díjat, és leadni a regisztrációs lapot is.

Milyen gokartokkal zajlanak a futamok?


HCK-OAGB:
A bajnokságnak saját gépparkja van, 20 db Sodi SR5 tipusú, 270 ccm gokarttal rendelkezünk. A gokartokat csak a bajnokság által szervezett versenyeken lehet használni, és minden futam után alaposan felkészítjük őket a következő futamra.

Mi a különbség a Hobby Cart Kupa és az Országos Amatőr Gokart Bajnokság között?


HCK:
Sokan vannak, akik nagyon szeretnek gokartozni, ám még nem szereztek kellő versenytapasztalatot, vagy eddig nem szándékoztak sok időt eltölteni a felkészüléssel, gyakorlással. Nekik lett kitalálva a Hobby Cart Kupa, ahol a kezdő versenyzők is kipróbálhatják magukat. A versenyzőknek, és a családias hangulatnak köszönhetően bárki könnyedén beilleszkedhet a csapatba.
A szabályok segítségével arra törekszünk, hogy azok a versenyzők, akik már jelentős eredményekkel rendelkeznek az amatőr gokartozásban, ne indulhassanak el a HCK futamokon. Ezt a bajnokságot elsősorban olyanoknak ajánljuk, akik most kezdik a versenyzést, és szeretnének elkezdeni egy kicsit komolyabban foglalkozni a sportággal. A versenyek hossza 15 perc.

OAGB:
Az itt indulók egy része már bizonyított külföldi versenyeken és a világbajnokságon is. Ebben a sorozatban bárki elindulhat, de a kezdők közül csak azoknak ajánljuk, akik rövid idő alatt szeretnének fejlődni, hiszen a legjobbaktól tanulhatnak. Persze nem elég az, hogy valaki kiváló versenyzőkkel mérje össze magát, a rengeteg gyakorlás elengedhetetlen a gyors fejlődéshez.
A versenyek hossza 20 perc.

Még csak 1-2 alkalommal ültem gokartban, elindulhatok így is a versenyen?


HCK-OAGB:
Egy-két alkalom még kevés ahhoz, hogy valaki biztonságosan elindulhasson bármelyik bajnokságban. Érdemes pár alkalommal elmenni valamelyik pályára gyakorolni, mielőtt valaki elindul a versenyeinken. Ha már egyenletes köröket tudsz gokartozni, és képes vagy figyelni a körülötted lévőkre, akkor érdemes belevágni a versenyzésbe. Az, hogy lassabb vagy a bajnokságban részt vevőknél az nem baj, hiszen sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy egyre gyorsabb legyél.

Ki vehet részt a versenyeken?


HCK:
A Hobby Cart Kupán részt vehet bárki, aki biztonságosan el tudja vezetni a gokartokat, és ismeri a szabályzatot, valamint megfelel az abban leírtaknak.
Nem indulhatnak el azok, akik:
-3 vagy több győzelmet szereztek az OAGB-ben 2001 óta
-HCK bajnoki címet vagy év végi dobogós helyet szereztek (kivéve a lányok és a light/junior kategória)
- máshol szerzett eredményeik alapján már túlnőttek a HCK-n

OAGB:
Az Országos Amatőr Gokart Bajnokságban részt vehet bárki, aki biztonságosan el tudja vezetni a gokartokat, és ismeri a szabályzatot, valamint megfelel az abban leírtaknak.

Indulhatok az Amatőr Gokart Bajnokságban és a Hobby Cart Kupán is?


HCK-OAGB:
Igen, el lehet indulni mindkét bajnokságban, figyelembe véve a HCK-s indulásokra szóló korlátozást.

Mennyire veszélyes az amatőr gokartozás?


HCK-OAGB:
A autósport veszélyes. Persze a bérgokartozás közel nem azzal a sebességgel folyik, mint a magasabb kategóriájú versenyek, így ha mindenki (nézők és versenyzők) is betartják a biztonsági előírásokat, akkor nincs probléma. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a versenyeken ettől függetlenül saját felelősségére vesz részt mindenki.

Mennyibe kerülnek a szabadedzések, és mikor vannak ezek?


HCK-OAGB:
Szabadedzéseket a futam napján, a versenyek előtt tartjuk. Erről előzetesen a bajnokság honlapján lehet pontos infót olvasni. A menetek 8 percesek, és a nevezési díjon felül meg kell fizetni az alábbi összegeket:

1x 8 perc edzés: 3.500 Ft.
2x 8 perc edzés: 6.000 Ft.
3x 8 perc edzés: 9.000 Ft.
4x 8 perc edzés: 11.500 Ft.
5x 8 perc edzés: 13.500 Ft.

Mennyibe kerül a nevezés?


HCK:
Regisztrációs díj egész évre: 4.500 Ft.
Regisztrációs díj egyetlen futamra: 1.500 Ft.
Nevezési díj (előzetes nevezés esetén): 13.000 Ft.
OAGB:
Regisztrációs díj egész évre: 4.500 Ft.
Regisztrációs díj egyetlen futamra: 1.500 Ft.
Nevezési díj: 13.000 Ft.
Nevezési díj SGP kategória: 14.000 Ft.


Amennyiben egy versenynapon két kategóriába is nevezel, úgy a nevezési díj 25.000 Ft a két kategóriába (26.000 Ft, ha az egyik kategória a SuperGP)

Mit lehet nyerni?


HCK-OAGB:
Az egyes futamokon minden kategória első három helyezettje serleget kap. Az év végi díjátadón kategóriánként az első hat helyezettet díjazzuk, valamint különdíjak is kiosztásra kerülnek. A kategóriák bajnokai pedig részt vehetnek a díjkiosztó után megrendezésre kerülő Bajnokok Tornáján.

Milyen felszerelésre van szükség?


HCK-OAGB:
A legjobb, valamilyen kényelmes, sportolásra alkalmas ruha viselése. A bukósisak és zárt cipő használata kötelező, ezen kívül nincs más előírás a ruházattal kapcsolatban. Sisakot tudunk biztosítani a helyszínen, de ha van saját, természetesen az a legpraktikusabb. Célszerű hozni saját maszkot, ami higiénikusabbá teszi a sisak viselését, mert ezeket más is hordta már. Nem szabad elfelejteni, hogy esőben sem állunk meg, és az esővizet felcsapja a gokart, ezért egy vízhatlan ruháról sem árt gondoskodni. Nyáron rövid ujjú póló, és rövidnadrág is megteszi, bőrre, testre az előírások betartásával nem jelent veszélyt a gokart. Ajánlott viselet még a kesztyű, és vannak, akik borda, térd és könyökvédőt is használnak.

Meddig tart az egész program?


HCK-OAGB:
A futamot megelőzően a honlapra felkerül egy időterv, ebből lehet nagyjából behatárolni az esemény időtartamát. Mivel ez nagy részben a résztvevők számától függ, így csak a tényleges résztvevők számának tudatában lehet meghatározni azt pontosan. Mindenképpen arra kell számítani, hogy akár reggeltől délutánig, vagy ha később van a kezdés, akár estig is eltarthat a program. Ennek ellenére azért pörgősen folyik le az egész rendezvény, és az idomérő után mindenki megtudja, hogy mikor fog kezdődni a versenye. Így be lehet osztani az időt, és akár el lehet menni egyéb dolgokat is elintézni. Fontos tudni, hogy a befizetett nevezési díjat nem tudjuk visszaadni, ha a versenyző nem tudja megvárni a futamát. Ezt akkor sem tudjuk megtenni, ha a kiírt időtervhez képest csúszás van.

Nincs meg a súlyom a választott kategóriához, mit kell tennem?


HCK-OAGB:
Ha valaki nem éri el a kategóriájának az alsó súlyhatárát, akkor az használhat plusz súlyokat. A súlyokat a szervezők biztosítják, a gokartokon lévő súlytartóba összesen 30 kg-ot lehet elhelyezni. A súlyokat 2,5 és 5 kilós egységekben lehet a tartókba tenni.

Milyen korosztály vesz részt a versenyeken?


HCK-OAGB:
A versenyeken eddig a legfiatalabb induló 7 éves volt, a legidősebb pedig 50 év felett. A kora miatt senkinek sem kell izgulni, minden korcsoportból vannak versenyzők, így senki sem lóg ki a sorból a kora miatt.

Készülnek fényképek, videók az eseményről?


HCK-OAGB:
A futamokról készülnek fényképe és videó felvételek is. Minden versenyző sisakjára Gopro kamerát rakunk (ehhez egy tartót kell vásárolni), így a versenyzők saját szemszögükből is vissza tudják nézni az eseményeket. Az összes felvétel a versenyhétvégét követően felkerül a YouTube-ra, ahol mindenki videóját meg lehet nézni.

kezdőlap | oagb főoldal | hck főoldal | endurance főoldal | info@amatorgokart.hu